Miksi haen Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitukseen / Why I am running for the board of SYL

Shortly in English below.

Kun aloitin opinnot Turun oikeustieteellisessä tiedekunnassa, minulla ei ollut juurikaan ennakkokäsityksiä yliopisto-opinnoista. En tule korkeakoulutetusta perheestä, joten aluksi opinnot vaikuttivat täydellisiltä ja loppuun asti suunnitellulta. Pikku hiljaa käsitykseni alkoi muuttua, ja varsinkin keskustelut vanhempien vuosikurssien opiskelijoiden kanssa paljastivat ongelmia esimerkiksi ohjauksessa, opettajien pedagogisissa taidoissa ja siinä, miten harjoittelutukea tiedekunnassa jaettiin. Kiinnostus vaikuttamiseen heräsi, kun ymmärsin että ylioppilaskunnassa parannettiin näitä ja monia muita asioita kaikkien opiskelijoiden hyödyksi.
Kun aloitin opinnot Turun oikeustieteellisessä tiedekunnassa, minulla ei ollut juurikaan ennakkokäsityksiä yliopisto-opinnoista. En tule korkeakoulutetusta perheestä, joten aluksi opinnot vaikuttivat täydellisiltä ja loppuun asti suunnitellulta. Pikku hiljaa käsitykseni alkoi muuttua, ja varsinkin keskustelut vanhempien vuosikurssien opiskelijoiden kanssa paljastivat ongelmia esimerkiksi ohjauksessa, opettajien pedagogisissa taidoissa ja siinä, miten harjoittelutukea tiedekunnassa jaettiin. Kiinnostus vaikuttamiseen heräsi, kun ymmärsin että ylioppilaskunnassa parannettiin näitä ja monia muita asioita kaikkien opiskelijoiden hyödyksi.

Usko omiin mielipiteisiin ja vaikuttamismahdollisuuksiin ei syntynyt hetkessä. Hankin kokemusta opiskelijajärjestötoiminnasta, ja halusin tutustua TYYn toimintaan eri näkökulmista. Hain toiseen oppiaineeseen, mikä lisäsi entisestään kiinnostustani yhteiskunnallista vaikuttamista kohtaan. Nopeasti hallituspesti TYYssä alkoi näyttää juuri minulle oikealta vaihtoehdolta. Halusin laittaa kädet saveen ja päästä itse käymään muutosta luovia keskusteluja, enkä vain ohjata niitä.

Vuosi TYYn kopona yliopiston työryhmissä vaikuttaen on ollut todella kiinnostavaa ja antoisaa, mutta myös osoittanut yliopistotasoisen vaikuttamisen rajat. Monet asiat tulevat ylhäältä, kuten esimerkiksi lisäaloituspaikat ja niihin saatu rahoitus. Usein on tuntunut, että haluaisin olla vaikuttamassa suurempiin linjoihin ja syventyä koko maan laajuisesti esimerkiksi opiskelijavalintojen suuntaan ja siihen, mitä avoimilta yliopistoilta halutaan.

Koronatilanne ja siitä seurannut hyppy etäopetukseen aiheutti notkahduksen koulutuksen laadussa. Optimisti voisi ajatella, että opiskelijat ovat saaneet suoritettua selvästi normaalia enemmän opintopisteitä vain siksi, että häiriötekijöitä on ollut vähemmän, mutta toinen ja todennäköisempi vaihtoehto on, että taustalla on suuria ongelmia siinä, miten suoritustapoja on pandemian vuoksi muutettu. Koronapandemian seuraukset osoittivat minun silmissäni, kuinka helposti asiat voivat kääntyä huonommaksi. Muutos todisti myös sen, että opiskelijoiden oikeuksien toteutuminen vaatii vahvaa edunvalvontaa. Yliopistot ovat vetäneet rajoituksissa muuta yhteiskuntaa tiukempaa linjaa, ja opiskelijat kärsivät siitä monella tavalla. Ylioppilaskuntien ja SYL:n työn tärkeys on korostunut.

Minulle tärkeintä SYL:n toiminnassa on opintojen laadun, saavutettavuuden ja maksuttomuuden edistäminen. Haluan erityisesti päästä tekemään töitä sen eteen, että kaikista lähtökohdista on pääsy koulutukseen. Myös opiskelukykyyn liittyvät asiat, kuten laadukkaat ja saavutettavat mielenterveyspalvelut, ovat minulle tärkeitä. Koronatilanteessa opiskelukykyyn kohdistuu paljon paineita, ja ilman opiskelukyvyn turvaamista ei laadukkaasti järjestetyistä opinnoista ole juuri iloa.

During this year I have been promoting student interests in the University of Turku, and despite how interesting the work has been, I have many times felt frustration because of the limits of influencing in one university. Often I have felt attraction towards more national educational matters regarding for example the amount of new students. In my view, the consequences of the corona pandemic have shown how easily things can get worse regarding higher education (distance learning, decrease in the quality of teaching), and how important strong advocacy work is. For me most important things SYL promotes are free education and the importance of the quality and accessibility of education. Most of all I want to work for a future where everyone has a genuine access to higher education. Also matters that have to do with the ability to study, such as well organised mental health services, are important for me. Without maintaining the ability to study, well organised studies go to waste.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *